van kielboten naar catamarans: ken uw zeilboot types

kielboten

Schoener

jol

Sloep

katamaran

Trimaran

Zoals elke goed geïnformeerde zeiler zal u vertellen, is er meer dan één type zeilboot. In het algemeen, boten met zeilen zijn allemaal geclassificeerd als zeilboten, maar er zijn verschillende subcategorieën onderscheiden door romp en mast aantal, plaats van de masten en zeilen, een paar te noemen. Van keelboats tot catamaran, de verschillende soorten zeilboten hebben belangrijke onderscheidende kenmerken. Als je eenmaal weet hoe je ze uit elkaar, het identificeren van de verschillende types is eenvoudig. Als je elke kans te varen hebben, zal deze kennis een zeer praktisch doel dienen.

De term kielboot verwijst naar een boot die een kiel gebruikt in plaats van een midzwaard. De kiel is de fundamentele structuur van een zeilboot. Het is een grote bundel de gehele lengte van de boot waaromheen de bouw van de romp. Instrumentaal in de bouw is een naar beneden wijzende fin. Dit deel van de kiel wordt gewogen om een ​​ballast boven gewicht van het schip tegen te verschaffen. Een kiel verlaagt het zwaartepunt op een zeilboot, zodat het niet kapseizen in zwaar weer. Er zijn verschillende soorten kielen, niet allemaal zijn tongvormige. Alle jachten zijn keelboats met een hoofd of een toilet, terwijl een zuivere kielboot is alleen een recreatieve of racing schip.

voornamelijk gebruikt tijdens de 16 e tot de 18 e eeuw, een schoener is een zeilboot van de Nederlandse vormgeving kenmerkt zich door zijn lange, slanke ontwerp en naar voren en achteren zeilen op twee masten. De voorwaartse mast was typisch korter of gelijk in hoogte aan de achterzijde mast. Schoeners kan een gewicht tot 100 ton en had een bemanning van 75 of meer.

Een type zeilboot die in het algemeen niet in gebruik is gevallen, een schuit twee masten, de achterzijde waarvan veel kleiner in vergelijking met foremast. De achterste of kleiner mast vaak rechtstreeks op de spiegel of achterkant van het schip geplaatst. Dit type zeilboot is populair omdat het kan worden bestuurd door één zeiler was.

Een zeilboot die mast die vóór het middelpunt op de romp geplaatst is gebruikt is bekend als een sloep. Een sloep heeft zowel voor- en achterschip zeilen opgetuigd om de interne mast. Sloepen zijn het meest efficiënt als zeilen in de wind. Vanwege het lichte gewicht van de tuigage en de vorm van de zeilen, zijn sloepen goed uitgerust voor Bovenwindse cursussen.

Een multihull vaartuig, een catamaran combineert twee smalle rompen bevestigd samen met een kruis frame. Ze zijn van het oude ontwerp, gebruikt door eiland volkeren, zoals de Polynesiërs, maar pas sinds het recente verleden zijn zij gebruikt om te racen en recreatie.

Een ander multihulled vaartuig, een trimaran bestaat uit een romp en twee stempels rompen aan beide zijden. Zoals de catamaran, worden ze aan elkaar bevestigd met zijfreems. Trimarans algemeen beschouwd unsinkable als een drijvende romp is genoeg om de hele vaartuig drijvend te houden.

De term zeilboot verwijst naar een aquatische schip dat windenergie als zijn wijze van voortstuwing, maar er zijn verschillende subcategorieën, van de algemene kielboot te multihulled trimarans. Als je eenmaal weet de verschillen, zult u in staat om te wijzen op de verschillende soorten zeilboten je ziet. Mocht u ooit een matroos, zal de kennis die je goed van pas komen.